Grčka LETO 2019

Grčka je država na krajnjem jugoistoku Evrope, na jugu Balkanskog poluostrva. Smeštena je na strateški veoma važnom raskršću između Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu i Sredozemnog mora na jugu. Graniči se sa Albanijom na severozapadu, Republikom Makedonijom i Bugarskom na severu i Turskom na severoistoku. Sa površinom od nešto manje od 132.000 km2 najveća je država na Balkanskom poluostrvu i na 97. mestu je u svetu. Pored kontinentalnog dela Grčka obuhvata i preko 1.400 ostrva od kojih su najveća i najznačajnija Krit, Evbeja, Lezbos, Rodos i Krf. Obala je jako razuđena i sa dužinom od 13.676 km Grčka je na 11. mestu u svetu. Reljef je uglavnom planinski, a najviši vrh je planina Olimp sa nadmorskom visinom od 2.917 m.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. Grčka je imala nešto manje od 11 miliona stanovnika, a gotovo polovina stanovništva je živela u tri najveće gradske aglomeracije u zemlji — Atini (koja je ujedno glavni i najveći grad), Solunu i Patri. Veći gradovi su još i Iraklion, Larisa, Volos i Rodos. Oko 95% stanovništva su etnički Grci, te se Grčka smatra jednom od etnički najhomogenijih zemalja Evrope. Najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa udelom u ukupnoj populaciji od oko 4%. Službeni jezik je grčki, a u konfesionalnom pogledu dominira pravoslavno hrišćanstvo (Grčka pravoslavna crkva i Carigradska patrijaršija).

Istorija savremene grčke države vuče korene još iz vremena Antičke Grčke, a sama Grčka se često smatra „kolevkom“ moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, filozofije, Olimpijskih igara, evropske književnosti i istoriografije, političkih nauka, važnih naučnih i matematičkih principa, geografije, umetnosti (posebno dramskih formi komedije i tragedije, te skulpture). Na Uneskovoj listi svetske baštine nalazi se čak 17 lokaliteta širom Grčke. Moderna Grčka država nastala je 1830. nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva.

Grčka je članica brojnih međunarodnih ekonomskih, političkih i vojnih organizacija. Bila je među osnivačima Organizacije ujedinjenih nacija (OUN) 1945, deo je NATO pakta od 1952, a Evropske unije od 1981. Od 2001. deo je Evrozone. U privrednom smislu Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom stanovništva.

Zanimljivosti:
1. Grčka je najsunčanija zemlja u Evropi.
Prema knjizi “Grčka: Svetska čarolija”, koju je napisala En Najnriks, Grčka je okupana sunčevim zracima prosečno 250 dana godišnje ili oko 3.000 sati godišnje.

2. Prva nudistička filmska scena u Evropi snimljena je u grčkom filmu.
Poznato je da je i u doba stare Grčke, ovaj narod je bio prilično liberalan kada je u pitanju seksualnost. U prvom grčkom filmu koji je prikazan van granca zemlje 1931. godine ( “Dafnis i Kloe”), zabeležena je prva nudistička scena u istoriji evropskog filma.

3. Grad koji se nalazi van Grčke, a naseljava ga najviše Grka je Melburn.
U Melburnu je oko 150.000 stanovnika grčkog porekla.

4. Ako se nađete u Grčkoj, na otvorenom – ne mašite!
Ovaj gest Grci nazivaju moutza i smatra se najvećom uvredom! Poznato je da su Grci ekspresivni, da se ne stide da otvoreno pokažu emocije, pa govor tela ima važnu ulogu u izražavanju osećanja.

5. Grčka ima hiljade ostrva.
Ova zemlja se nalazi na 97. mestu po veličini, a njena ukupna površina iznosi 131.957 kvadratnih kilometara. Takođe, ima više od 3.000 ostrva, od kojih je samo 130 naseljeno i upravo je ovaj podatak čini specifičnom zemljom. Santorini je nekoliko puta bio proglašen najlepšim ostrvom na svetu.

6. U Grčkoj postoji više od 4.000 tradicionalnih plesova.
Grci vole da plešu a sa različitih krajeva zemlje stižu različiti plesovi. Nažalost, poznajemo samo mali njihov deo.

7. Grčka je jedina zemlja koju svake godine poseti dva puta više turista od ukupnog broja stanovnika.
Svetski savet za putovanja i turizam izračunao je da je prošle godine Grčku posetilo više od 22 miliona turista.

8. Grčki jezik je najstariji pisani jezik koji je i dalje živ.
Iako bi mnogi pomislili da je kineski jezik stariji, arheološki nalazi pokazuju da je grčki oko.5 000 godina u konstantnoj upotrebi i smatra se jednim od najuticajnijih i najbogatijih jezika, a latinski, engleski i španski se su direktno ili indirektno povezani sa grčkim jezikom i njegovim pismom.

9. Ukoliko Grk pljune na vas – ne smatrajte to uvredom.
U ovoj zemlji se veruje da pljuvanje tera nesreću i zle duhe, pa kada Grk čuje lošu vest, on obično pljune tri puta zaredom. Takođe, kada vam upute kompliment, oni će pljunuti jedanput kako bi vas zaštitili od uroka.

10. Grci imaju najviše individualnih medalja s Olimpijskih igara po glavi stanovnika.
Grčka je kolevka Olimpijskih igara, ali njeni takmičari postižu fenomenalne rezultate na savremenim igrama. Na Olimpijskim igrama koje su održane 1896. godine u Atini, Grci su osvojili 46 medalja.

11. Grčki naučnik je izumeo Papanikolau test.
Ovaj test je spasao nebrojeno mnogo života i pomaže da se ispitaju potencijalno kancerogene ćelije u ženskim reproduktivnim organima. Poznati grčki doktor Georgis Papanikolau je tvorac ovog testa, ali je Komitet za dodelu Nobelove nagrade odbio da mu da ovo priznanje.

12. Deda Mraz je poreklom Grk.
Deda Mraza je, zapravo, Sveti Nikola, koji je tajno pomagao siromašnima tako što je u njihove cipele ostavljao novac.

13. Grčka ima najnižu stopu samoubistava u Evropskoj uniji.
Iako je u poslednjih pet godina došlo do blagog povećanja broja samoubistava, Grčka je i dalje zemlja s najmanjem brojem ovih nemilih događaja u Evropskoj uniji. Pre ekonomske krize samo su Nepal, Grenada, Sent Kits i Nevis imali manje samoubistava od Grčke.

14. Grčka je zemlja sa najvećom pomorskom flotom na svetu.
Sa više od 3.100 trgovačih brodova, Grčka se nalazi na drugom mestu, odmah posle Japana. Aristotel Onazis je jedan od najpoznatijih moreplovačkih biznismena u istoriji i smatra se da je bio jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

15. Grčka ima najviše arheoloških muzeja na svetu.
Najpoznatiji je svakako Akropolj koji se nalazi na brdu pokraj Partenona.

Destinacije