Pamukale

Pamukale, što bi se moglo prevesti kao Pamučni dvorac, dobio je ime zahvaljujući svom fizičkom izgledu. Naime, ovo je čitav splet bazena bele boje koji se nalaze u različitim nivoima. Poređani su jedni ispod drugih, jedni pored drugih a voda se preliva iz jednog bazena u drugi. Ovi bazeni su formirani hiljadama godina u nazad, zahvaljujući taloženju kalcijuma. Takođe, na ovom prostoru je bilo tektonskih pomeranja zahvaljujući kojima su izvori tople vode izdignuti. Ova voda ima temperaturu 35 °C i veruje se da samo 10 min provedenih u vodi će učiniti da izgledate 5 godina mlađe. S obzirom da su bazeni bele boje, voda je tirkizni plava pa je pravi doživljaj za sva čula.
Po ovim bazenima možete hodati isključivo bosi. Svi turisti se izuvaju pre nego što kroče u ovaj predivan mozaik bazena, tako da nema potrebe da brinete o svojoj obući.
Jedinstveni Pamučni dvorac nalazi se oko 200 km istočno od Kušadasija. Ne dozvolite da vam se učini da je put dug jer ima dosta atrakcija usput da se vidi, tako da ga nećete osetiti.